Maskulinitetsnormer är ett samhällsproblem

hen1  hen2
Foton från Army of Lovers uppträdande. Källa: Aftonbladet.

Under Melodifestivalens efterdyningar har Army of Lovers en spelning på en nattklubb i Stockholm, där de framför sitt Melodifestivalbidrag ”Rockin’ the ride”. Då tar Alexander Bard fram en uppblåsbar s.k. ”sexdocka” och börjar hugga denna sexdocka med knivar. Dockan sitter på en guldtron, en guldtron som liknar den Camilla Henemark satt i under ”Rockin’ the Ride” i Melodifestivalen, innan hon fick kicken av bandet.

Bilder eller scener med fiktivt våld är vi vana vid. Väldigt vana. Men vi ska inte börja med bilder, tv-spel, reklam, musikshower eller filmer. Vi ska börja IRL. Vad som sker på riktigt. I de flesta misshandelsfall mot kvinnor (85 %, 2011) är den misstänkte gärningsmannen en man. I vart tredje fall är den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, i nära hälften av av fallen närstående. Varje år dör i genomsnitt 20 kvinnor i Sverige till följd av misshandel av en närstående, av dem är nästan samtliga gärningsmän en man de har eller har haft en relation med.

Artisten Rihanna är en av dessa kvinnor. Hon misshandlades 2009 av sin pojkvän Chris Brown. Hon anmälde misshandeln och lämnade honom. Brown fick som straff tvätta bort graffiti och plocka bort skräp. Idag är de ett par igen. Så sent som för ett par dagar sedan rantade Chris Brown följande på en nattklubb:

”Every guy in this building has said one thing to their female. If you’re not an insecure nigga and you let her have fun with her friends, I applaud you. You gotta say that one thing to her and I made this shit up, [sings] don’t make me have to tell you again, that that’s my pussy baby! It’s mine babe, babe, mine. Don’t make me have to tell you again, that that’s my pussy, baby. It’s mine, girl, it’s mine, girl, it’s mine. … so you better not give it away! So every person in this motherfucking building, if you got a bad bitch you better say that shit to her, or she might fuck another nigga.”

Så med dessa ord om att ”äga” en annan människas kön går vi vidare till den fiktiva våldsdelen. Det våld vi ser varje dag, överallt. Det våld som är på låtsas, men ändå på riktigt… Jag tänkte prata om reklam. Reklam är intressant eftersom den finns för att sälja något till oss, det är själva kärnan av dess existens. Inte sällan ämnar den sälja ett helt koncept, en livsstil. Reklam säger åt oss vad som är attraktivt, vad vi ska begära och vilka vi ska vara. Här kommer en rad reklambilder från några av världens största modehus, däribland Dolce & Gabbana, Chanel, Marc Jacobs och Cavalli.

dolce-gabbana-ad-sexist
1.

violence10
2. Bilden är en stillbild från en reklamfilm.

77
3.

IMG_0387
4.

IMG_0388
5.

IMG_0396
6.

IMG_0394
7.

violence79
8.

70
9.

76
10.

IMG_0399
11.

IMG_0398
12.

IMG_0392
13.

24
14.

44
15.

45
16.

51
17.

63
18.

68
18.

72
19.

106
20.

Oroa er inte, även mindre kända företag gör reklam med våldsrelaterat innehåll.

64
21.

10
22.

69
23.

fluid_hair
24.

71
25. Den här har samma tema som den svenska varianten nedan –>

global2012fotolundgren
26. Copywritern Lotta Lundgren beklagade sig över företaget Globals reklambild (2012) som porträtterar en kvinna i ett badkar med copyn: ”Dags för en vassare kniv i lådan?” Lundgren fick mycket respons i sociala medier och Global valde tillslut att ta ner sin annonskampanj.

80
27. Och det har varit likadant länge…

77
28. …väldigt länge.

Vad dessa reklambilder gör, något som Jean Kilbourne pekar ut i sin dokumentär Killing us Softly, är att:
1. Trivialisera och normalisera misshandel/mord/våld,
2. koppla samman sex/erotik och våld, samt
3. befästa en stereotyp maskulinitet som kräver våldsamhet.

Det här är ett maskulinitetsproblem. Pojkar växer upp och lär sig att det vi kallar för kvinnliga egenskaper inte är åtråvärda, t.ex. empati, känslighet, lyhördhet, att vara omsorgsfull. De personlighetsdrag som en ”riktig man” ska inneha är stark, aktiv, hårdhudad, kontrollerad, aggressiv, tävlingsinriktad m.fl. I det kvinnliga facket får även homosexuella män placeras, varför vi från heterosexuella män kan få höra: ”Är du bög eller?” och ”Kom igen, din fitta” om en man inte är tillräckligt tuff, enligt rådande maskulinitetsnormer. ”Fitta” används som ett skällsord som får symbolisera svaghet. ”Kom igen, din kuk” används, mig veterligen, inte på samma sätt.

Vi har en dikotomi – manligt vs. kvinnligt. På grund av denna dikotomi är män begränsade till enbart ”manliga egenskaper”, krav och stereotypa attityder som i vissa fall är skadliga för dem och andra. Vi har en struktur där de med makt är män, män som tillåts definiera vad som är åtråvärt och dessa män blir därmed också vad andra män vill efterlikna. På grund av detta så har vi skapat en kultur där maskulinitetsnormer är ett samhällsproblem. Det är normer vi måste upplösa, utmana, förändra och ifrågasätta – för både män och kvinnors skull.

Jag struntar i om Alexander Bards handling var ett ”konstprojekt”, eller om dockan inte alls föreställde Camilla Henemark. Det spelar ingen roll. Det var en fruktansvärd handling och ett vidrigt statement som inte gör annat än att befäster ovan maskulinitet och dess tillhörande attityd.

2013-03-16: Jag har skrivit ett uppföljningsinlägg där jag utvecklar ett par resonemang och svarar på några av era kommentarer.

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s